13 Ağustos 2016 Cumartesi

DTO, DAO, POJO/Bean ve JavaBean Nedir Nerelerde Kullanılır?

Merhabalar, bu yazdımda başlıktaki terimler üzerine yazacağım. Öncelikle temel amaç java ve veritabanı arasındaki ilişklileri daha iyi anlamak, ilerde görebileceğimiz terimlerin olduğu hakkında ufak bilgi sahibi olmak. Gelelim terimlerimize:

DAO(Data Access Object): Genellikle veri tabanı üzerinde yapılacak işlemleri yüklenen sınıflardır. DAO içine database işlemlerimizi yazıp programda karışıklık ve tekrar tekrar kullanmanın(code reuse) önünü açarız. Örneğin:

public class UserDAOService{
    public boolean addUser(){
     // some magic here
    }

   ... // some magic here
}

UserDAOService sınıfımız artık tüm user işlemlerini yükleniyor. Gidipte başka işlemler yaptığımız kod parçacıkları arasına SQL komutları sıkıştırıp işimizi zorlaştırmayacağız.

DTO(Data Transfer Object): Adından anlaşılacağı üzere bu objeler katmanlar, birimler arasında sadece veri aktarımı için kullanılırlar. (DB ve JVM arasında örneğin , JVM-JVM arasında)

  1. Depolama dışında herhangi bir yükümlülükleri yoktur.
  2. Setter/getter kullanmına gerek yoktur. Tüm veriler public olarak tutulabilir.
JavaBean: JavaBean dediğimiz objeler veri tutma amaçlı kullanılırlar. Bir objenin JavaBean olarak sayılabilmesi için 3 şartı sağlaması gereklidir.

  1. Serializable olmalı.
  2. Parametresi yapıcı metodu olmalı.(No parameter constructor)
  3. Public setter/getter metodlarına sahip olmalı
Teknolojinin gelişmesiye verilerimizi artık dosyalarda(text dosyasında örneğin) değilde veri tabanları üzerinde tutuyoruz. Bunun için Serializable olarak implement etme yöntemi pek kullanılmıyor. Bu durumlarda Bean/POJO kullanımı daha yaygın görülür. 


POJO/Bean(Plain Old Java Object): Bu obje de veri depolamak için kullanılırlar. JavaBean den farklı herhangi bir zorlamaya sahip değildir. Örneğin kullanıcı bilgilerini tutacağımız bir objeye UserBean diyebiliriz.

public class UserBean{
    private String name;
    private String password;

    public UserBean(){} // no parameter constructor
    // add other constructors

    public String getName(){return name;}
    public void setName(String name){this.name = name};

    // some magic here
}

Terimleri olabildiğince açık anlatmaya çalıştım. Özellikle java tabanlı projelerde bu isimleri yada paketleme isimlerini bolca görmekteyiz. Benim artık uyguladığım paketlemeler ise şu şekilde:

com.hasanmen.app.dao -> tüm daolar burada
com.hasanmen.app.bean -> tüm bean classları burada
...

Böylelikle hem karışmaları engelleriz. İstediğimizi daha çabuk ayırt ederiz hemde kod tekrarlarının önüne bir nebze geçmiş oluruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder